image alt

Duurzaam en comfortabel wonen in Arnhemse Heeren

De Arnhemse Heeren bevinden zich in de mooie Burgermeesterswijk in Arnhem. De wijk staat vol met prachtige oude woningen uit begin vorige eeuw. Dit soort woningen zijn natuurlijk prachtig, maar energie zuinig zijn ze vaak niet. Het mooie aan de 19 woningen van de Arnhemse Heeren is dat deze woningen de Burgermeesterswijk een stukje duurzamer maken. De woningen worden gasloos, krijgen vloer verwarming en dat resulteert dan ook in 19 woningen met het energielabel A. 

image alt

Energielabels uitgelegd

Het Energielabel laat in één oogopslag zien hoe energiezuinig een auto, apparaat of woning is. Het energielabel voor woningen is een document waarin kenmerken als bouwjaar, isolatie, dubbel glas, verwarming en zonnepanelen beschreven worden. Op basis daarvan krijgt de woning een label van G (niet zuinig!) tot aan A (zeer zuinig!). 

Energielabel versus energieverbruik

Nu is het niet alleen de woning en haar kenmerken die van invloed zijn op je energieverbruik. Hoe zuinig en/of bewust je zelf omgaat met warm water, verwarming en apparaten, telt ook zeker mee in wat je terugziet op je energierekening. Maar voor het label telt dat niet mee. Daar is puur gekeken naar wat een woning technisch gezien energiezuinig maakt.

Het energielabel is dus een handig hulpmiddel om de energiezuinigheid van een woning te bepalen. Dat neemt niet weg dat je altijd bewust moet omgaan met je energieverbruik om ook daadwerkelijk een lage energierekening te ontvangen. Zelf kan je dus heel veel doen om de kosten en de duurzaamheid van je woning te verbeteren. De woningen van Arnhemse Heeren hebben uiteraard energielabel A.

image alt

Gasloos wonen

We nemen gas terug: in Nederland gaan we stoppen met het gebruik van aardgas voor het verwarmen van woningen en bij het koken. In 2050 moeten we allemaal gasloos wonen. Nieuwbouwprojecten waarvan de bouwvergunning na 1 juli 2018 wordt aangevraagd, zoals bij Arnhemse Heeren, lopen daar alvast op vooruit: daar is - vanuit een wettelijke verplichting - zelfs geen aansluiting meer op het aardgasnet. 

De voordelen van gasloos wonen

Jouw woning in dit project

De woningen in dit project zijn al helemaal voorbereid op een gasloze toekomst. De woningen beschikken over de volgende duurzame technieken en installaties:

Luchtwarmtepomp

Een luchtwarmtepomp is een duurzame manier om je woning te verwarmen. Deze warmtepomp verzamelt warmte uit de lucht, dat wordt gebruikt voor warm water en vloerverwarming. In sommige gevallen kan een luchtwarmtepomp ook de woning koelen. 

Wat betekent dit voor jouw woning?
Voor jouw nieuwbouwwoning betekent dit dat je buiten een installatie hebt die bijvoorbeeld op het dak of aan de buitenmuur geplaatst wordt. De warmtepomp in je woning verhoogt de warmte en geeft het af aan de vloerverwarming en het boilervat. Het boilervat heb je in huis om warm water op te slaan. Het boilervat en de warmtepomp zijn twee aparte installaties maar kunnen bij sommige merken ook uit een all-in-one oplossing bestaan. Natuurlijk wordt dit netjes weggewerkt in de technische ruimte van jouw nieuwbouwhuis, of vrij op zolder.

Om de verwarming te regelen heb je in iedere kamer een temperatuurregelaar aan de muur. Een luchtwarmtepomp heeft weinig onderhoud nodig. De installatie die buiten staat moet onbelemmerd staan en schoon blijven. Voor een jaarlijkse check aan jouw luchtwarmtepomp kun je – net als vroeger bij een cv installatie - een servicecontract afsluiten met een specialist.

Vloerverwarming

Jouw woning heeft straks bijna overal vloerverwarming in plaats van radiatoren. Dat is een luxe! Altijd warme voeten en overal in huis behaaglijk warm. Ook fijn is dat je in je kamers geen radiatoren hebt die stiekem een hoop ruimte innemen. Daarnaast word je altijd wakker in een lekker warm huis.

Overal een prettige temperatuur
Vloerverwarming is een stelsel van kunststof buizen onder jouw vloer. Deze buizen vullen zich met water van maximaal 35-45 graden Celsius om het overal in huis lekker behaaglijk warm te krijgen. Een stuk zuiniger dan bij een oude cv-ketel waarbij het water tot een hogere temperatuur moet worden verwarmd. Je kunt de verwarming per vertrek regelen met individuele thermostaten aan de muur. Het is raadzaam om de thermosstaat op één waarde te laten staan voor een snellere werking en beter rendement.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een duurzame manier om je woning van elektriciteit te voorzien. Het werkt als volgt: op het dak van je woning, schuur, garage of gebouw, liggen zonnepanelen. Het licht van de zon wordt in de panelen omgezet in energie; stroom dus! Die stroom kun je direct gebruiken in huis.

Voordelen zonnepanelen
Wist je dat zonnepanelen de CO2-uitstoot van je huishouden verlagen? Dat draagt positief bij aan het milieu. Alle opgewekte stroom die je niet gebruikt, wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet en verrekend met je energierekening. In de toekomst is het ook mogelijk om de stroom op te slaan met een speciale thuisaccu. Via de slimme meter in huis heb je alles direct inzichtelijk. Daarnaast gaan zonnepanelen gemiddeld tot wel 25 jaar mee en hebben ze weinig onderhoud nodig. Jaarlijks controleren op vuil of beschadigingen is voldoende.

EPC van de woningen 0,4

De EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) van de woningen in dit project is 0,4. De EPC is een waarde die aangeeft hoeveel energie je nodig hebt om een woning van elektriciteit te voorzien, te verwarmen en van warm water te voorzien.

Waarom Arnhem? Voorzieningen in de buurt
Ik wil duurzaam wonen! Bekijk het woningaanbod